Росія погрожує знищенням Starlink Ілона Маска через допомогу Україні

Росія погрожує знищенням Starlink Ілона Маска через допомогу Україні

З 15 вересня численні користувачі Twitter припускали, що Росія випустила завуальовану погрозу супутникам Starlink Ілона Маска після засідання Управління ООН з питань роззброєння (UNODA) за три дні до цього. Newsweek вирішили зробити факт-чек з цього приводу.

Журналіст із питань оборони Шашанк Джоші ретвітнув уривок із англійського перекладу заяви російської делегації в Управлінні ООН з питань роззброєння (UNODA).

«Цікава заява Росії щодо використання супутників: “Квазіцивільна інфраструктура може стати законною мішенню для ураження”, — написав Джоші. — Очевидно, що Starlink став важливою частиною української системи командування, управління та зв’язку в деяких частинах країни». Подібні думки висловлювали різні користувачі мережі.

Заяву Росії на засіданні UNODA 12 вересня та її неофіційний переклад англійською мовою можна знайти на сайті ООН. Ми знайшли та переклали оригінал з російської на українську мову:

«Хотіли б акцентувати надзвичайно небезпечну тенденцію, що виходить за рамки нешкідливого використання космічних технологій, що чітко виявилася в ході подій в Україні. Йдеться про залучення США та його союзниками компонентів громадянської інфраструктури у космосі, зокрема, комерційної, у військових цілях. Колеги, напевно, не зовсім усвідомлюють, що подібна діяльність, по суті, є опосередкованою у збройних конфліктах. Квазіцивільна інфраструктура може виявитися «законною метою» для удару у відповідь», – йдеться у заяві.

Хоча Росія не називає Starlink у цьому абзаці, відомо, що ця мережа супутникового зв’язку, якою керує американська ракетна компанія Ілона Маска SpaceX, використовувалася в Україні для надання підтримки як цивільним особам у доступі до Інтернету, так і військовим для цілей зв’язку. Starlink виявився тим, що Politico назвав «несподіваним рятівним кругом» для країни на тлі спроб Росії встановити власних інтернет-провайдерів і відрізати Україну від зовнішнього світу. Він також використовувався для допомоги в авіаударах по російських позиціях.

Крім того, ще в травні колишній глава російського космічного агентства Дмитро Рогозін звинуватив Ілона Маска в «причетності до постачання фашистським військам в Україні військового зв’язку» і попередив у Twitter, що «за це тобі доведеться відповідати по-дорослому, Ілоне, незалежно від того, чи ти прикидаєшся дурнем чи ні».

За словами Маска, Росія вже намагалася завдати шкоди мережі Starlink. У травні він написав у Твіттері: «Поки що Starlink протистояв російським кібервійськовим блокуванням та спробам злому, але вони нарощують свої зусилля».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *