Україна повернула з полону 215 людей, серед них — захисники «Азовсталі»

Україна повернула з полону 215 людей, серед них — захисники «Азовсталі»

Україна завершила резонансний обмін полоненими з Росією, який став кульмінацією місяців зусиль зі звільнення багатьох українських бійців, які захищали «Азовсталь» Маріуполя під час багатомісячної російської облоги. Про це пише ABC News.

Президент Володимир Зеленський заявив, що уряд домігся звільнення 215 українських та іноземних громадян за допомогою посередницьких зусиль Туреччини та Саудівської Аравії. На сайті президента зазначено, що звільнено 108 бійців полку «Азов» та інших формувань Національної гвардії України, військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Серед звільнених — командир «Азова», Герой України Денис Прокопенко («Редіс»), Сергій Волинський («Волина»), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослав Паламар («Азов»), Олег Хоменко («Азов»), Денис Шлега з Нацгвардії України, Герой України Євгеній Бова, командувач 1-го окремого батальйону морської піхоти. Також повернулася Катерина Поліщук («Пташка»). Звільнені й захисниці Мар’яна Мамонова, Яна Шумовецька та Анастасія Черненька, які потрапили в полон вагітними.

Із них 200 українців обміняли лише на одну людину — проросійського опозиціонера Віктора Медведчука, в якого українське громадянство. 68-річний олігарх та кум Володимира Путіна втік з-під домашнього арешту в Україні за кілька днів до вторгнення Росії 24 лютого, але був схоплений у квітні. Йому загрожує довічне ув’язнення за звинуваченням у державній зраді та пособництві терористичній організації за посередництво в закупівлі вугілля для сепаратистської, підтримуваної Росією «Донецької народної республіки».

«Медведчука не шкода віддати за справжніх воїнів, — сказав Зеленський у своєму нічному відеовиступі. — Він пройшов усі передбачені законом слідчі дії. Україна отримала від нього все необхідне для встановлення істини в рамках кримінального провадження».

Понад 2000 захисників, багато з яких були в полку «Азов», у середині травня вийшли з уламків металургійного заводу «Азовсталь» у російський полон, завершивши майже тримісячну облогу портового міста Маріуполя. П’ятірка лідерів, включаючи командирів полку «Азов», перебувають у Туреччині, де вони залишатимуться в рамках угоди «в повній безпеці» до кінця війни під особистим протекторатом президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Комплексний обмін полоненими також призвів до звільнення 10 іноземців, у тому числі п’ятьох громадян Великобританії та двох ветеранів американської армії, які воювали разом із ЗСУ. Вони були звільнені в рамках обміну за посередництва Саудівської Аравії, повідомили представники США та Саудівської Аравії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *