Зеленський виступив на Генасамблеї ООН: головне з промови президента

Зеленський виступив на Генасамблеї ООН: головне з промови президента

Президент України Володимир Зеленський у середу звернувся до Організації Об’єднаних Націй, закликавши світових лідерів об’єднатися проти війни Росії в Україні та позбавити Москву права вето в Раді Безпеки ООН, серед інших дій. Про це пише CNN.

«Проти України скоєно злочин, і ми вимагаємо покарання», — сказав Зеленський у попередньо записаному посланні, яке було зустрінуте стоячи оваціями розрізнених делегатів у залі в Нью-Йорку. Вторгнення Росії в сусідню державу-члена ООН перевернуло світовий порядок, додав він.

«Поки агресор є стороною прийняття рішень у міжнародній організації, ви повинні бути ізольовані від нього, принаймні до тих пір, поки агресія не припиниться. Відмовте їм в праві голосу. Позбавте прав делегацію. Відберіть право вето — якщо ж держава є членом Ради безпеки ООН», — закликав президент.

Зеленський назвав Путіна все більш самотньою фігурою на світовій арені.

«Україна хоче миру, Європа хоче миру, світ хоче миру, а ми побачили, хто єдиний хоче війни. Серед усіх держав-членів ООН є лише один суб’єкт, який би зараз, якби міг перервати мою промову, сказав би, що він задоволений цією війною», — сказав президент.

У своїй промові Зеленський розкритикував ідею «нейтралітету» щодо конфлікту між Росією та Україною, попередивши, що саме байдужість створює умови для війни. Також додав, що попередні спроби домовитися з Кремлем провалилися, заявивши, що було «88 раундів переговорів» у спробі запобігти вторгненню Росії до його початку в лютому.

У своїй промові Зеленський повторив свої попередні заклики до дружніх країн підтримати боротьбу України військовою допомогою, а також описав «формулу миру» з п’яти умов, включаючи покарання для Росії, такі як санкції та дипломатична ізоляція; відновлення території України; гарантії безпеки; і «захист життя».

«Для нас це війна за життя. Тому нам потрібна оборонна підтримка — зброя, військова техніка, снаряди… І нам потрібна фінансова підтримка — щоб зберегти внутрішню стабільність і виконати соціальні зобов’язання перед нашим народом», — сказав Зеленський.

Останньою умовою миру, додав він, буде «рішучість» — з боку України та світу.

«Це наша рішучість боротися. Це рішучість партнерів допомогти нам, а також собі. І це рішучість світу об’єднатися навколо того, хто бореться зі збройною агресією, і закликати до порядку того, хто загрожує всьому», — сказав він.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *