Оголошення Путіна про мобілізацію спричинило більше стресу в РФ, ніж в Україні

Оголошення Путіна про мобілізацію спричинило більше стресу в РФ, ніж в Україні

Президент Володимир Путін у середу вранці оголосив про «часткову мобілізацію» в Росії для поповнення лав «спеціальної військової операції». Проте небагато спостерігачів чи політичних акціонерів на Заході вважають, що цей призов докорінно змінить розрахунок на полі бою, де українські контрнаступи виявилися напрочуд ефективними, пише Yahoo News.

Більше того, розпливчасті погрози Путіна проти «колективного Заходу» зустріли в Сполучених Штатах і Європі все більше знизуванням плечима та позіханням. У всякому разі, паніка в Росії росте. «Ні війні!» — це люди скандували на Старому Арбаті, відомій вулиці в Москві. «Життя нашим дітям!» — кричали в Петербурзі разом із більш провокаційним «Путіна в окопи!». Президентський указ був зустрінутий хаосом на вулицях.

За добу ціни на рейси з Москви різко зросли: деякі перевізники стягують до Дубая 16 000 доларів за квиток. І це на одному з небагатьох рейсів, які ще доступні: усі літаки до безвізових країн були повністю розпродані.

Крім внутрішніх суперечок навколо цього рішення, приплив живої сили не перетворить раптово виснажену російську армію на боєздатнішу силу, зазначає видання. Призов Путіна не призведе до встановлення російської переваги в повітрі над Україною, не дозволить російським сухопутним силам протистояти надзвичайно ефективній ракетній артилерії України із Заходу, не вирішить моральних проблем і проблем лідерства в російській армії — це, швидше за все, погіршить їх.

Коли українська розвідка публікує перехоплені телефонні розмови російських військових контрактників, незмінною темою є їхній намір покинути російську армію після призову через жахливі умови та високі жертви, які вони зазнають. Деякі з цих солдатів можуть відмовитися воювати, вважаючи за краще ризикнути перед військовим судом або в якості військовополонених замість того, щоб повернутися додому в цинкових трунах. А деякі зі свіжомобілізованих будуть відправлені в Україну навіть без базової підготовки.

«Це більше схоже на акт відчаю, ніж на акт ескалації, і, ймовірно, це буде сприйнято саме так, — сказав Еліот Коен, колишній радник Державного департаменту США, а нині декан Школи передових міжнародних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса. — На Заході завжди були ті, у кого страх перед Росією переважав над їхньою підтримкою України, але загалом мені здається, що США та їхні союзники показали себе надзвичайно стійкими».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *