Байден виступив на Генасамблеї ООН та закликав посилити підтримку України

Байден виступив на Генасамблеї ООН та закликав посилити підтримку України

Виступаючи перед Генеральною Асамблеєю ООН, президент Джо Байден у середу назвав визначальний конфлікт, з яким зіткнулися світові лідери, двобоєм між демократією та автократією, прямо відповідаючи на нові загрози президента Росії Володимира Путіна щодо ескалації війни в Україні, пише ABC News.

Промова Байдена стала першою на форумі з моменту повномасштабного вторгнення Росії, яка дала йому можливість засудити Кремль перед аудиторією інших глав держав. Байден почав з різкого докору Путіну після того, як той наказав частково мобілізувати резервістів у Росії та заговорив про використання ядерної зброї після відступу в Харківській області.

«Давайте говорити прямо: постійний член Ради Безпеки ООН вторгся до свого сусіда, спробував стерти суверенну державу з карти, — сказав Байден. — Росія безсоромно порушила основні положення Статуту ООН».

«Сьогодні президент Путін зробив відкриті ядерні погрози Європі та безрозсудно знехтував обов’язками режиму нерозповсюдження, — продовжив Байден. — Тепер Росія закликає більше солдатів приєднатися до бою, а Кремль організовує фіктивний референдум, щоб спробувати анексувати частини України, що є надзвичайно серйозним порушенням Статуту ООН. Світ повинен побачити ці обурливі акти як те, чим вони є».

Байден назвав війну «обраною однією людиною» і розкритикував Путіна за його напади на українські школи, вокзали, лікарні.

«Ще більш жахливі докази жорстокості та військових злочинів Росії: масові поховання, знайдені в Ізюмі, тіла – за словами тих, хто розкопував – які мають ознаки тортур. Ця війна полягає в тому, щоб знищити право України на існування як держави, просто так. І право України на існування як народу. Ким би ви не були, де б ви не жили, у що б ви не вірили, від цього у вас має холонути кров», — сказав він.

Президент підтвердив готовність США допомогти Україні та закликав інших членів ООН зробити те ж саме.

«Кожен із нас у цьому органі, хто вирішив підтримувати принципи та переконання, які ми зобов’язалися захищати як члени Організації Об’єднаних Націй, має бути чітким, твердим і непохитним у своїй рішучості», — сказав він.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *