США нададуть рішучу відповідь, якщо РФ застосує ядерну зброю: радник Байдена

США нададуть рішучу відповідь, якщо РФ застосує ядерну зброю: радник Байдена

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у неділю заявив, що Сполучені Штати «рішуче відреагують», якщо президент Росії Володимир Путін застосує ядерну зброю, пише The Hill.

«Ми прямо, приватно, на дуже високому рівні повідомили Кремлю, що будь-яке застосування ядерної зброї призведе до катастрофічних наслідків для Росії, що Сполучені Штати та наші союзники дадуть рішучу відповідь. І ми чітко й конкретно сказали, до чого це призведе», – сказав Салліван для CBS.

«Публічно ми так само чітко заявили, як питання принципу, що Сполучені Штати дадуть рішучу відповідь, якщо Росія застосує ядерну зброю, і що ми продовжуватимемо підтримувати Україну в її зусиллях захистити свою країну та демократію», – додав він.

Коментарі Саллівана прозвучали після того, як минулого тижня Путін натякнув на готовність застосувати ядерну зброю в Україні. У ЗМІ стали з’являтися припущення щодо застосування стратегічної та тактичної ядерної зброї у містах України.

Президент України Володимир Зеленський у неділю заявив, що Путін, можливо, вже не блефує із застосуванням ядерної зброї.

«Слухайте, можливо, вчора це був блеф, — сказав Зеленський в ефірі телеканалу CBS. — Тепер це може стати реальністю. Давайте подивимося, що таке сучасне застосування ядерної зброї чи ядерний шантаж? Він цілився і окупував нашу АЕС і місто Енергодар».

Головний помічник Білого дому з національної безпеки також висловив стурбованість російською військовою присутністю на Запорізькій АЕС в Україні, найбільшій подібній станції в Європі.

«Її перевели в режим зупинки, щоб зменшити ймовірність того, що на станції станеться якийсь катастрофічний інцидент. Насправді вона все ще експлуатується українськими операторами, які фактично перебувають під прицілом російських окупаційних сил. І росіяни постійно натякають, що на станції може статися аварія», — сказав Салліван.

Міжнародне агентство з атомної енергії ООН (МАГАТЕ) нещодавно направило місію до Запоріжжя для оцінки ситуації на АЕС і оприлюднило доповідь, у якій зазначає серйозні занепокоєння щодо відсутності стабільності навколо АЕС.

У неділю Салліван заявив, що можливе використання ядерної зброї є «питанням надзвичайної серйозності», до якого «ми повинні поставитися дуже серйозно».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *