Ілон Маск відмовився фінансувати Starlink в Україні через критику його «мирного плану»

Ілон Маск відмовився фінансувати Starlink в Україні через критику його «мирного плану»

Ілон Маск заявив, що SpaceX не може продовжувати фінансувати термінали Starlink в Україні «необмежено» після того, як його компанія з дослідження космосу попросила Пентагон покрити витрати, пише CNBC.

Пожертвувані SpaceX інтернет-термінали Starlink відіграли вирішальну роль у підтримці українських військових онлайн під час війни проти Росії, навіть якщо комунікаційна інфраструктура була зруйнована. Минулого тижня Маск написав у Twitter, що операція обійшлася SpaceX у 80 мільйонів доларів, а до кінця року вона перевищить 100 мільйонів доларів.

У п’ятницю мільярдер, який також є генеральним директором Tesla, заявив, що SpaceX не може фінансувати існуючу систему «невизначену кількість часу» і надсилати ще кілька тисяч терміналів із високим споживанням даних.

Згідно з повідомленням CNN, SpaceX повідомила уряду США, що більше не може фінансувати послуги Starlink в Україні. У звіті цитуються документи, отримані від Пентагону, і йдеться, що SpaceX просить уряд США оплатити термінали. У листі від SpaceX до Пентагону стверджується, що використання Starlink Україні може коштувати близько 400 мільйонів доларів протягом наступних 12 місяців.

В окремому твіті Маск підтвердив, що SpaceX в тій чи іншій формі залишає Україну у відповідь на свій допис у Twitter із «мирним планом», після якого колишній український посол у Німеччині порадив Маску «відвалити».

«Ми просто виконуємо його рекомендації», — відповів Маск.

Засновник SpaceX викликав гнів українських політиків та українського народу, коли опублікував у Twitter опитування щодо його версії ймовірного результату російсько-української війни, та пов’язаних із ним ідей домовленостей з РФ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *