США надішлють Україні чергову допомогу на $725 мільйонів: чиновники

США надішлють Україні чергову допомогу на $725 мільйонів: чиновники

Очікується, що наступний пакет допомоги Україні в галузі безпеки від адміністрації Байдена включатиме боєприпаси та транспортні засоби, але не засоби протиповітряної оборони, повідомили Reuters двоє американських чиновників.

Це перший пакет допомоги після ракетних ударів Росії по цивільних населених пунктах в Україні в останні дні. Чиновники на умовах анонімності повідомили, що час оголошення пакету зброї, а також його вміст і вартість можуть змінюватися до останньої хвилини.

Один із офіційних осіб сказав, що пакет був розроблений для посилення здатності України відбивати росіян в контрнаступі, який приніс значні територіальні здобутки в останні тижні. Окремо Україна очікує, що Сполучені Штати та Німеччина поставлять складні зенітні системи цього місяця, щоб допомогти їй протистояти атакам російських ракет і безпілотників-камікадзе, заявив у п’ятницю міністр оборони Олексій Резніков.

Боєприпаси та транспортні засоби будуть надіслані в Україну найближчими днями. Це другий пакет PDA за 2023 фінансовий рік уряду США, який наразі функціонує в рамках тимчасового фінансування та дозволяє президенту Джо Байдену використати надлишкову зброю на суму до 3,7 мільярда доларів для передачі Україні до середини грудня.

Загалом, для фінансування зброї для України, включно із національними вдосконаленими протиповітряними системами NASAMS, які очікуються цього місяця, Вашингтон використовує кошти від Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) для закупівлі зброї у промисловості, а не вилучає її з існуючих запасів зброї в США.

Білий дім відмовився коментувати пакет.

Останній пакет підвищить безпекову допомогу від США Україні до загальної суми понад 17,5 мільярдів доларів після того, як Росія вторглася в Україну 24 лютого.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *