Чому українські біженці знову збираються на кордоні між Мексикою та США

Чому українські біженці знову збираються на кордоні між Мексикою та США

Хоча очікувана хвиля венесуельських мігрантів у Тіхуані не відбулася, несподівана група з іншої частини світу повернулася в це місто на південь від Сан-Дієго: українці. Про це повідомляє Fox San Diego.

Ще в квітні тисячі українських мігрантів прибули до Тіхуани та перетнули кордон зі США, отримавши так званий «гуманітарний пароль». Але оскільки їх ставало все більше, Білий дім оголосив план, який змушує їх повертатися до Європи та шукати притулку звідти.

Згодом українці перестали приїжджати, але з минулого тижня вони знову почали збиратися в цьому прикордонному місті. Люди збираються біля спортивного комплексу Беніто Хуареса, де волонтери організовують автобусне транспортування до пункту Сан-Ісідро. Десяткам українських біженців вже вдалося змусити співробітників митниці та прикордонної служби впустити їх до США.

«Мені довелося вивезти свою родину з України, це ставало надто небезпечним», — сказала Аліна, громадянка США, яка приїхала до Тіхуани, щоб допомогти своїй сестрі, племінницям і племінникам перетнути кордон.

Аліна розповіла, що її сестра пробувала державну програму для українців в США, але це не спрацювало: сестру схвалили, та її дітям відмовили. Аліна сказала, що імміграційний адвокат запропонував їм поїхати до Тіхуани та спробувати щастя на кордоні.

«Він сказав: „Поговоріть з людьми там“. Ми справді знайшли начальника CBP, і він зайнявся нашою справою», — сказала вона.

CBP не повідомляє, скільки громадян України було впущено в США за останні тижні через пункт Сан-Ісідро. Але прес-секретар сказав, що офіцери на свій розсуд можуть дозволити певним людям перетинати кордон зі Сполученими Штатами, і що Розділ 42 не застосовується до українців. Це наказ, який зобов’язує висилати мігрантів майже відразу після в’їзду в країну, щоб захистити жителів США від COVID-19.

Джерело, яке працює з мігрантами в Тіхуані, повідомило Border Report, що політика дозволу українцям перетинати кордон через пункт в’їзду Сан-Ісідро, ймовірно, призведе до ще одного «потоку українських мігрантів у Тіхуані». Аліна, чия сестра та родичі змогли перетнути кордон, подякувала Тіхуані та Мексиці «за те, що вони дозволили нам пройти».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *