Європейський парламент визнав Голодомор в Україні геноцидом

Європейський парламент визнав Голодомор в Україні геноцидом

Європейський парламент прийняв резолюцію, яка визнала геноцидом Голодомор — голодну смерть мільйонів людей в Україні в 1930-х роках за керівництва Йосипа Сталіна, пише DW.

Європейський парламент у четвер проголосував за резолюцію, яка визнає геноцидом навмисно спричинений голод в Україні 90 років тому. У тексті резолюції йдеться, що законодавчий орган ЄС «визнає Голодомор, штучний голод 1932-1933 років в Україні, спричинений цілеспрямованою політикою радянського режиму, геноцидом проти українського народу».

Законодавці ЄС «рішуче засуджують ці дії, які призвели до загибелі мільйонів українців, і закликають усі країни та організації, які ще не зробили цього, наслідувати їхньому прикладу і визнати це геноцидом», — йдеться в заяві.

«Засуджуючи нинішній російський режим за маніпулювання історичною пам’яттю з метою власного виживання, парламент закликає Російську Федерацію, як першоспадкоємця Радянського Союзу, вибачитися за ці злочини», — йдеться в прес-релізі.

Президент України Володимир Зеленський подякував законодавцям ЄС за визнання.

«Сподіваюся на подальше визнання Голодомору геноцидом усіма цивілізованими країнами світу», — написав він у Twitter.

Київ закликав міжнародну спільноту офіційно визнати Голодомор геноцидом, поки Україна протистоїть сучасній агресії Москви. Законодавці ЄС також закликали «всі країни та міжнародні організації, які ще не визнали Голодомор геноцидом, зробити це».

Німецький парламент, Бундестаг, ухвалив резолюцію, яка оголосила голод геноцидом минулого місяця. Понад 20 інших країн світу вже визнали Голодомор геноцидом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *