Лише 7% громадян мають намір виїхати з України на зиму: дослідження

Лише 7% громадян мають намір виїхати з України на зиму: дослідження

Відносно невелика частина українців планує змінити місце проживання на зимовий період, незважаючи на спричинену Росією енергетичну кризу, пише Ukrinform. Про це йдеться в нещодавньому звіті Міжнародної організації з міграції (МОМ).

«Близько 18 мільйонів людей — 40 відсотків населення України — потребують термінової гуманітарної допомоги. Ми повинні підтримувати їх взимку, особливо тих, хто не має доступу до житла чи тепла. МОМ закликає зацікавлені сторони активізувати свої зусилля, оскільки потреби зростають з кожним днем», — сказав Голова Представництва МОМ в Україні Ань Нгуєн.

Згідно зі звітом МОМ, температура в Україні опустилася до −10°C, «і незважаючи на атаки на системи електропостачання та опалення, дані, зібрані МОМ, показують, що лише 7 відсотків респондентів по всій країні активно розглядають можливість залишити своє місце проживання».

Навіть у разі тривалих відключень усіх основних інженерних комунікацій без термінів ремонту, двоє з трьох не планують покидати домівки.

Водночас, за даними МОМ, приватні ресурси для виживання стають дефіцитними, оскільки 43% усіх домогосподарств в Україні вичерпали свої заощадження. Щоб зменшити витрати, 63% респондентів повідомили, що вони нормують споживання газу, електроенергії та твердого палива.

МОМ уже передала 18 генераторів міськраді Харкова. Зазначається, що один із генераторів використовується для опалення 28 багатоповерхових житлових будинків, школи, дитячого садка та поліклініки. МОМ надала ще чотири генератори постраждалому Миколаєву. До Сумщини, яка сильно постраждала від обстрілів, організація доставила тисячі матраців, ковдр і комплектів постільної білизни, а також сонячні лампи та каністри до 150 державних «Пунктів незламності».

«Укрзалізниця» за підтримки МОМ отримала 22,5 тисячі термоковдр, які будуть використані на пунктах обігріву на майже сотні залізничних станцій по всій Україні. Ще 20 тисяч термоковдр буде надано на початку наступного року. За даними МОМ, подібна допомога буде доставлена в інші області України, а ще 1200 генераторів надійдуть найближчими тижнями.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *