Королева Данії відмовилася від патронату над премією через росіянку в журі

Королева Данії відмовилася від патронату над премією через росіянку в журі

Датська королева більше не буде патронувати «Нобелівську премію» дитячих книг. Кажуть, що причиною стала суперечка щодо росіянки в журі, пише Norway Poststen.

Чи може представниця російського культурного життя вручати одну з найпрестижніших премій світу за дитячу книжку в той час, коли Росія бомбить бібліотеки в Україні? Це питання розділило Міжнародну раду з молодіжної книги (IBBY), яка кожні два роки вручає премію Ганса Крістіана Андерсена.

Нагорода присуджується авторам та ілюстраторам дитячих книжок з 1956 року. Ця міжнародна нагорода є однією з найвищих у дитячій літературі, і її часто називають «маленькою Нобелівською премією».

«Премія Г.К. Андерсена — це найкраще, що ви можете отримати, і ми маємо її захистити», — каже Маргарета Ульстрьом, голова шведського відділу IBBY.

Тепер, схоже, що датський королівський дім має таке ж ставлення. Королева Маргрете вирішила залишити пост покровительки нагороди, повідомляє датський відділ IBBY.

На конгресі у вересні минулого року російську ілюстраторку та професорку мистецтва Анастасію Архіпову обрали головою журі, яке присуджуватиме премію у 2024 році. Відомства кількох країн, у тому числі Норвегії, Швеції та Фінляндії, намагалися домогтися відставки Архіпової. Сама вона заперечує, що пропагує війну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *