Міська рада Гааги підтримала проведення трибуналу над Путіним та росіянами

Міська рада Гааги підтримала проведення трибуналу над Путіним та росіянами

Міська рада Гааги підтримала ініціативу лідерки нідерландської партії VVD Лотте ван Бастен Батенбург щодо створення в місті спеціального трибуналу для розслідування російських злочинів, скоєних в Україні. Про це пише Yahoo.

Рада зазначила, що в Гаазі вже базуються Міжнародний кримінальний суд, спеціальні трибунали по Руанді та Югославії, а також європейські органи юстиції та поліції Євроюст та Європол.

«Тому ми маємо досвід і міжнародну правову інфраструктуру для розміщення майбутнього спеціального трибуналу від України, який розслідуватиме та переслідуватиме злочини та звірства, скоєні в цій загарбницькій війні, яку веде Росія», — сказала Ван Бастен Батенбург.

Політикиня додала, що майбутній спецтрибунал для РФ може розміститися в офісах і залах трибуналів по Руанді і Югославії, оскільки вони вже завершують свою роботу.

«Я можу уявити, що знадобиться нова або друга будівля, враховуючи, скільки військових злочинів вже зареєстровано та розслідувано в Україні. Найкраще місце, безумовно, було б поблизу Європолу, Євроюсту, Міжнародного кримінального суду та спеціальних трибуналів для Руанди та Югославії», — вважає вона.

У жовтні Палата представників парламенту Нідерландів підтримала резолюцію про створення в Гаазі спеціального трибуналу для суду над президентом Росії Володимиром Путіним та іншими причетними до військових злочинів в Україні.

Деякі країни та організації, включно з Україною, вимагають створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування військових злочинів, скоєних Росією під час її вторгнення в Україну.

Міжнародний кримінальний суд був створений 20 років тому і розслідує геноцид, злочини проти людства, військові злочини та злочини агресії. Ніхто не застрахований від рішень суду, включно з главами держав. Однак він не може розслідувати злочин агресії, якщо обидві сторони конфлікту не є сторонами Римського статуту. Ні Росія, ні Україна не ратифікували Римський статут.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *