Як українцю оформити пенсію за кордоном: інструкція від Мінреінтеграції

Як українцю оформити пенсію за кордоном: інструкція від Мінреінтеграції

Якщо українець, який виїхав до іншої країни, досяг пенсійного віку за кордоном, він має право і можливість на дистанційне оформлення пенсії, повідомляє Міністерство реінтеграції.

Зробити це можна за допомогою веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Необхідно перейти на портал та вибрати там вкладку «Заява про призначення пенсії», після чого ознайомитися з інформацією на екрані і натиснути «Вхід».

Далі буде потрібно увійти до особистого кабінету. Це можна зробити за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Після цього виконайте кроки:

Крок 1. У розділі «Щодо пенсійного забезпечення» оберіть вкладку «Заява на призначення пенсії». Треба погодитися на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про обробку заяви. Далі оберіть «Продовжити» та вид пенсії, наприклад, «Пенсія за віком».

Крок 2. Заповніть анкету та надайте згоду на передачу та обробку своїх персональних даних.

Крок 3. Перед формуванням заяви ви побачите перелік скан-копій документів. Прикріпіть їх на цьому кроці.

Далі на екрані ви побачите повну форму заяви про призначення пенсії. Якщо буде потрібно, ви зможете відредагувати дані, які внесли до цієї заяви.

Останній крок: підпишіть заяву за допомогою КЕП та відправте до Пенсійного фонду — натисніть «Підписати та відправити до ПФУ». Фонд повідомить вас про стан обробки заяви та про те, яке рішення буде ухвалено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *