Понад 2,4 млн українців живуть у пошкодженому через війну житлі

Понад 2,4 млн українців живуть у пошкодженому через війну житлі

Понад 2,4 мільйона українців проживають у пошкодженому внаслідок російської агресії житлі. До «Дії» надійшло вже понад 316 тисяч заяв про знищене та пошкоджене майно, пише Interfax.

Такі дані навів віце-прем’єр-міністр з питань реконструкції — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

«Проблема потребує чіткої державної політики. У такому делікатному питанні ми не можемо обмежуватися лише тимчасовими рішеннями. Одним із інструментів врегулювання питання компенсації за зруйноване житло є законопроект № 7198, який зараз перебуває на розгляді у ВР. Закон визначає, хто може отримати компенсацію, в якій формі, коли і як постраждала сторона може її використати для придбання нового житла. Громадяни отримають чіткий і зрозумілий алгоритм отримання компенсації», — написав він у Facebook.

Як додав міністр, цей законопроєкт передбачає, що комісії для розгляду питань надання компенсацій будуть створені при кожній громаді чи військовій адміністрації.

«Тим самим ми максимально децентралізуємо повноваження з питання компенсації. Що стосується джерел фінансування, ми очікуємо, що це будуть арештовані активи Росії. Ми не хочемо перекладати тягар відновлення на платників податків, тому ми вже працюємо з міжнародними інституціями, щоб залучити ці кошти на реставрацію», — сказав віце-прем’єр-міністр.

За його словами, законопроект № 7198 не закриває всі питання механізму компенсації чи джерел фінансування.

«Це основа, під яку ми будемо розробляти комплекс підзаконних актів. Ми розраховуємо на підтримку народних депутатів і експертного середовища в цьому процесі», — додав Кубраков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *