Зеленський позбавив громадянства України кума Путіна і ще трьох депутатів

Зеленський позбавив громадянства України кума Путіна і ще трьох депутатів

Президент України Володимир Зеленський заявив, що позбавив громадянства Віктора Медведчука, якого вважали головним союзником російського лідера Володимира Путіна в Києві та звинувачували у державній зраді, пише NDTV.

Медведчука, колишнього українського депутата, якого передали Росії під час обміну полоненими у вересні минулого року, позбавили громадянства разом із трьома іншими, заявив Зеленський у своєму щоденному зверненні.

«На підставі матеріалів, які були підготовлені Службою безпеки України та Державною міграційною службою України, та відповідно до Конституції нашої держави, я ухвалив рішення про припинення громадянства чотирьох осіб», — повідомив президент.

За його словами, «якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то й наші дії будуть відповідними». Президент попередив, що це не останні такі рішення. Медведчук був одним із понад 50 полонених, яких у вересні передали Росії в обмін на 215 українських військових.

Український магнат був заарештований у квітні минулого року після втечі з домашнього арешту. Супербагатого можновладця, якого колись називали «темним принцом» української політики, звинуватили у державній зраді та спробі викрасти природні ресурси з анексованого Росією Криму, а також у передачі українських військових секретів Москві.

Серед інших осіб — Андрій Деркач — ймовірний російський агент і багатий колишній депутат українського парламенту. У червні український уряд звинуватив Деркача в підтримці вторгнення Росії, і було видано ордер на його арешт. Міністерство юстиції США заявило, що Деркач також брав участь у спробі вчинити наклеп на президента Джо Байдена через зв’язки його сина Хантера Байдена з Україною.

Іншого, хто втратив українське громадянство, Тараса Козака США звинувачують у причетності до операцій розвідувальної служби ФСБ Росії з підриву українського уряду та економіки. Ренат Кузьмін, також український політик, підозрюваний у зв’язках з Росією, був четвертою особою, яку Зеленський позбавив громадянства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *