Давос-2023: перша леді України звернулася до світових лідерів та керівників бізнесу

Давос-2023: перша леді України звернулася до світових лідерів та керівників бізнесу

Перша леді України Олена Зеленська закликала світових лідерів і керівників бізнесу використати свій вплив на підтримку України у спеціальному зверненні у вівторок на щорічній зустрічі Всесвітнього економічного форуму 2023.

«Глибоко всередині ми віримо, що немає глобальної проблеми, яку людство не змогло б вирішити», — сказала Зеленська на саміті в Давосі, що в Швейцарії.

Промова Зеленської відбулася майже через 11 місяців після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. В результаті війни загинули десятки тисяч військовослужбовців і цивільних осіб, а майже 8 мільйонів українських біженців були змушені тікати від війни до інших країн.

Зеленська закликала світ перш за все визнати людські страждання, які тривають в Україні.

«Хочу підкреслити, що ці моменти не є суто політичними, — заявила вона. — Кожен має відчутний людський вимір. Ось такий вимір тих, хто плаче у реанімації, де лікарі намагаються боротися за життя пораненої дитини. Хлопчика, родину якого розстріляли окупанти під час евакуації. Це вимір фермерів, які бояться повертатися на свої поля, бо окупанти розкидали міни по всьому полю».

«Зараз є загроза обвалу того життя, до якого звикли люди у світі або до якого вони прагнуть. Яким може бути життя у світі, якщо дозволено бити з танків по атомних станціях? Що буде з інфляцією, якщо державні кордони буде дозволено порушувати й цілісність країн буде руйнуватися? Як світ хоче досягти кліматичної нейтральності, якщо не зупинив спалення цілих міст в Україні? Це те що робить Росія. І ви всі знаєте, що Росія ніколи не мала на меті обмежитися українською територією», — зазначила перша леді.

Крім того, Зеленська наголосила на необхідності єдиного фронту проти російської агресії, сказавши світовим лідерам, що «єдність повертає мир».

Щорічна зустріч Форуму збирає понад 2700 лідерів та експертів із 126 країн. Це включає понад 50 глав держав і понад 300 сесій, присвячених вирішенню безлічі проблем, з якими стикається світ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *