Україна може отримати 100 танків Leopard 2 з 12 країн: Німеччина погодила рішення

Україна може отримати 100 танків Leopard 2 з 12 країн: Німеччина погодила рішення

Дванадцять країн погодилися поставити Україні близько 100 танків Leopard 2, повідомив високопоставлений український чиновник, який розмовляв ексклюзивно з ABC News. Ввечері 24 січня стало відомо, що Німеччина нарешті погодила поставки.

За словами джерела, домовленості були досягнуті в п’ятницю на саміті на базі ВПС США Рамштайн, коли країни-союзники обговорювали військову підтримку України. Такі країни, як Польща та Фінляндія, вже публічно заявили, що готові надати Україні певну кількість своїх танків Leopard 2.

Український чиновник сказав, що Іспанія, Нідерланди та Данія також готові надати частину своїх танків, однак згода Німеччини була потрібна для того, щоб коаліція країн продовжила розгляд цього питання. Як країна, де виробляється військова техніка, Німеччина мала схвалити ліцензію на експорт, якщо країни хочуть постачати деякі свої танки третім країнам.

Адміністрація Байдена та інші західні уряди працюють над збільшенням військового потенціалу України напередодні можливої ескалації бойових дій у найближчі тижні чи місяці. Під час брифінгу минулого тижня західний дипломат назвав цей час «слушним моментом» для надання Україні нових можливостей, наприклад танків.

Раніше цього місяця Великобританія зробила символічний жест, пообіцявши поставити Україні 14 своїх танків Challenger 2. Цей крок був спробою уряду Великобританії переконати Берлін перейти на поставки своїх Leopard. Німеччина зіткнулася з критикою через затримку прийняття рішення про схвалення експорту танків. В інтерв’ю, яке транслювалося на німецькому телебаченні минулого четверга, за день до саміту в Рамштайні, президент України Володимир Зеленський сказав, що затримка коштує життів.

Ввечері 24 січня канцлер Німеччини Олаф Шольц прийняв рішення про відправку танків Leopard 2A6 в Україну, як повідомляє німецьке видання Spiegel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *