Стрілки «Годинника Судного дня» у США перевели через війну в Україні

Стрілки «Годинника Судного дня» у США перевели через війну в Україні

«Годинник Судного дня», який символізує небезпеку для людства, максимально наблизився до опівночі на тлі війни в Україні, ядерної напруги та кліматичної кризи. Про це повідомляє France24.

Бюлетень вчених-атомників, який описує годинник як «метафору того, наскільки близько людство до самознищення», перевів стрілки зі 100 секунд до півночі на 90 секунд до півночі. Рішення про переведення стрілок символічного годинника щороку приймає рада науки та безпеки Бюлетеня та рада його спонсорів, до якої входять 11 нобелівських лауреатів.

У січні 2020 року стрілки годинника перемістилися на 100 секунд до опівночі — найближче значення за всю історію існування — і залишалися на цьому рівні наступні два роки.

У своїй заяві Бюлетень зазначив, що цього року переводить стрілки годинника «в основному, але не виключно, через вторгнення Росії в Україну та підвищений ризик ядерної ескалації».

«На новий час годинника також вплинули постійні загрози, пов’язані з кліматичною кризою, розпад глобальних норм і інституцій, необхідних для пом’якшення ризиків, пов’язаних із прогресивними технологіями та біологічними загрозами, такими як COVID-19», — додали в Бюлетені.

Бюлетень був заснований у 1945 році Альбертом Ейнштейном, Дж. Робертом Оппенгеймером та іншими вченими, які працювали над Манхеттенським проектом, що створив першу ядерну зброю. Ідея годинника, що символізує глобальну вразливість до катастроф, виникла в 1947 році. Час опівночі символізує момент ядерного катаклізму.

Спочатку годинник був виставлений на сім хвилин до опівночі. Після закінчення холодної війни в 1991 році стрілки перевели на відстань 17 хвилин до опівночі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *