США схвалили відправку в Україну десятків танків Abrams

США схвалили відправку в Україну десятків танків Abrams

«Це тільки початок співпраці щодо танків» — повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Адміністрація Байдена схвалила відправку 31 танка M1 Abrams в Україну, а міжнародне вагання щодо відправки танків на фронт проти росіян починає зменшуватися, пише The Guardian.

Ця новина з’явилася після того, як Німеччина підтвердила, що надасть 14 своїх танків Leopard 2A6 для військових зусиль України та дасть країнам-партнерам дозвіл на реекспорт інших «Леопардів» для допомоги Києву.

«Сьогоднішнє оголошення свідчить про те, що Сполучені Штати та Європа продовжують працювати рука об руку, щоб підтримати Україну, об’єднані нашими спільними цінностями та нашою постійною підтримкою України, яка, як підтвердив Президент та інші лідери, у тому числі у форматі G7, триватиме стільки, скільки треба», — сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

Президент України Володимир Зеленський подякував Байдену за прийняте рішення у своєму Twitter:
«Це важливий крок до перемоги над російським агресором. Зараз вільний світ як ніколи об’єднаний заради спільної мети – звільнення України від загарбників. Рухаємося вперед!».

Велика частина допомоги США, надісланої до цього часу, проходила через окрему програму, що використовує запаси Пентагону, щоб швидше доставити зброю в Україну. Але навіть за цією програмою знадобляться місяці, щоб доставити танки в Україну та навчити на них українські сили.

Україна каже, що важкоброньовані західні бойові танки дадуть її військам більше мобільності та захисту перед новим наступом Росії, який Київ очікує найближчим часом. Вони також могли б допомогти Україні повернути частину тимчасово окупованих територій. Але досі США опиралися наданню Україні власних танків M1 Abrams, посилаючись на інтенсивне та складне технічне обслуговування та логістичні проблеми з високотехнологічними транспортними засобами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *