Україна, США та інші: вже 35 країн виступають проти участі росіян та білорусів у Олімпіаді

Україна, США та інші: вже 35 країн виступають проти участі росіян та білорусів у Олімпіаді

Президент України Володимир Зеленський взяв участь в онлайн-нараді за участю 35 міністрів, на якій обговорювали вимоги відсторонити російських і білоруських спортсменів від Олімпіади-2024, пише WHBL.

Через війну в Україні країни Балтії, Польща, Німеччина, США, Канада, Австралія та ще низка країн закликали міжнародні спортивні організації заборонити російським та білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх. Україна погрожувала бойкотувати Ігри, якщо змагатимуться росіяни та білоруси.

Проте президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах закликав Україну відмовитися від погроз бойкоту. МОК відкрив двері для російських і білоруських спортсменів, щоб вони могли змагатися як нейтральні. Володимир Зеленський зробив заяву на нараді з цього приводу.

«Буває, що російські окупанти знищують нормальне життя взагалі без будь-якої символіки — саме так почалася російська агресія. Наш півострів Крим був окупований російськими солдатами без будь-якої символіки. Тож я хочу запитати у вас: якщо представники держави-терориста з’являться на міжнародних спортивних змаганнях чи Олімпійських іграх, то хіба матиме значення, що вони там без своєї національної символіки? Сама лише присутність представників держави-терориста — це маніфестація насильства й беззаконня», — зазначив Зеленський.

Приблизно за 18 місяців до початку змагань МОК відчайдушно намагається заспокоїти ситуацію. Ігри, розірвані війною, становлять реальну загрозу для Олімпіади та її послання глобального миру, не кажучи вже про величезний удар по прибутку.

Анн Ідальго, мер приймаючого міста Парижа, заявила, що російські спортсмени не повинні брати участь в Олімпіаді. Однак організатори Paris 2024 заявили, що дотримуватимуться рішення МОК з цього питання.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *