Екс-керівників ДП «Антонов» звинувачують у сприянні знищенню «Мрії»

Екс-керівників ДП «Антонов» звинувачують у сприянні знищенню «Мрії»

Колишнім керівникам ДП «Антонов» пред’явлено звинувачення. Їх підозрюють у сприянні знищенню літака Ан-225 «Мрія» у перші дні повномасштабного російського вторгнення, пише Ukrinform.

«За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора колишнім гендиректору ДП «Антонов», т.в.о. заступника гендиректора, а також заступнику директора з авіаційної безпеки держпідприємства повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань (ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 114-1 КК України)», – повідомили у Telegram Генпрокуратури.

За даними слідства, у січні-лютому 2022 року Національна гвардія України була поінформована про можливе загострення РФ військового конфлікту на території України. Відповідно до наказу Генерального штабу Збройних Сил України, Національна гвардія мала організувати заходи щодо посилення охорони та оборони окремих об’єктів, зокрема аеродрому в Гостомелі Київської області.

«Однак посадові особи держпідприємства перешкоджали законній діяльності військовослужбовців, позбавляючи їх можливості вчасно вжити заходів щодо охорони та оборони аеродрому», — йдеться у повідомленні.

У Генпрокуратурі зазначають, що такі дії підозрюваних призвели до загибелі людини та спричинення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості ще двом особам, знищення літака АН-225 «Мрія», пошкодження інших літаків і автотранспортних засобів підприємства.

«Було втрачено контроль над стратегічним військовим об’єктом з подальшою тимчасовою окупацією прилеглих населених пунктів Київської області», — йдеться в повідомленні.

Підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі.

Найбільший літак у світі Ан-225 «Мрія» українського виробництва згорів наприкінці лютого минулого року під час авіаатаки російських військ на аеродром Гостомель під Києвом. Командир «Мрії» Дмитро Антонов заявив, що літак можна було б врятувати. На момент вторгнення ДП «Антонов» мав в оренді резервний аеродром у Лейпцигу, Німеччина. Екіпаж був готовий вилетіти туди вранці 24 лютого і навіть запустив двигуни, але так і не отримав команду на зліт.