Twitter зменшує видимість твітів про Україну: аналіз алгоритму соцмережі

Twitter зменшує видимість твітів про Україну: аналіз алгоритму соцмережі

Користувачі Twitter давно підозрювали, що соцмережа зменшила видимість твітів про Україну після того, як торік новий власник Ілон Маск перейшов до соціальної мережі, але тепер у них є докази, пише The New Voice of Ukraine.

Після того, як опівдні за тихоокеанським часом 31 березня Twitter зробив код для свого алгоритму відкритим, користувачі почали переглядати його та виявили, що твіти, які стосуються України, опускаються вниз, тобто користувачі з меншою ймовірністю побачать їх у своїй стрічці.

Користувач Twitter @aakashg0 зібрався разом із групою інших, щоб переглянути код для алгоритму, та відкрив секрети збільшення кількості підписників на сайті, а також той факт, що теми, які вважаються «дезінформацією», до яких відноситься й тема України, серйозно опускаються вниз.

Як не дивно, користувачі Twitter, які часто пишуть на українську тему, помітили меншу взаємодію з їхніми обліковими записами після того, як Маск очолив платформу в жовтні минулого року. Позиція самого Маска щодо підтримки України неоднозначна.

Незважаючи на те, що Маск допоміг Україні, надавши їй супутникові інтернет-термінали Starlink, які країна використовувала для підтримки зв’язку як для військових, так і для цивільних під час повномасштабного вторгнення Росії, деякі інші його публічні позиції щодо війни були використані для критики – навіть з боку президента України Володимира Зеленського.

На початку жовтня минулого року Маск опублікував у Twitter «мирний план» для України, який дуже сприяв позиції Росії, а також опитування користувачів, які запитували, чи має «воля народу» вирішити, залишатися окупованим регіонам частиною України чи стати частиною Росії.

Сам Зеленський відповів своїм опитуванням у Твіттері: «Який Ілон Маск вам подобається більше?»: «Той, хто підтримує Україну» чи «Той, хто підтримує Росію»? Маск відповів, що все ще дуже підтримує Україну, але боїться, що «масова ескалація» війни зашкодить не лише Україні, а й світу.

На момент публікації Маск не прокоментував зниження постів про Україну алгоритмом Twitter.