На честь Євробачення-2023 та України відбудеться спеціальний фестиваль

На честь Євробачення-2023 та України відбудеться спеціальний фестиваль

Ліверпуль побачить 12 величезних освітлених солов’їв та українську переможницю пісенного конкурсу «Євробачення» в рамках серії заходів, які відбудуться приблизно в той самий час, що й міжнародний конкурс. Про це розповідає Wales Online.

Співочі пташки соловейки, Soloveiko Songbirds, які матимуть аудіо-супровід для представлення різних регіонів України та унікальне оперення, є одним із 24 замовлень, оголошених у EuroFestival. Соловей — один з національних птахів України.

EuroFestival у травні — двотижнева серія заходів, яка включає співпрацю між митцями з Великої Британії та України — буде «унікальним у всіх сенсах», за словами директора культури Ліверпуля Клер МакКолган. Вона додала: «Жодне інше місто-господар Євробачення ніколи не курувало творчу програму такого масштабу та розмаху, віддаючи данину культурі та спадщині як Ліверпуля, так і України в незабутній спосіб».

На головній сцені Eurovision Village виступлять Welcome To Eurotopia — супергрупа, до складу якої входять ліверпульські музиканти, які співпрацюють з українськими артистами — і переможниця Євробачення-2016 Джамала, яка виконає свій новий альбом кримськотатарської народної пісні QIRIM у супроводі філармонії BBC.

Інші цікаві об’єкти включають «З вогнем і люттю», захоплюючу аудіосистему, доступ до якої можна отримати за допомогою QR-кодів, розташовану по всьому місту, яка розповідає про історії фронтових українських митців, і театр «Єдність», де також покажуть Ukrland: Stories From Ukraine. Пам’ятник Нельсону буде оточений більш ніж 2500 мішками з піском для мистецького проекту Protect The Beats, щоб відтворити спосіб захисту статуй в Україні від бомбардування.

Міністр Євробачення Стюарт Ендрю сказав: «EuroFestival стане вражаючою демонстрацією мистецьких і творчих талантів Великої Британії та України у чудовій співпраці. Від інсталяцій і виступів до 900 повітряних зміїв, запущених британськими та українськими дітьми, цей двотижневий культурний фестиваль збере людей разом і створить довготривалі спогади у відвідувачів».

EuroFestival пройде з 1 по 14 травня.