Педагогиня з України знайшла прихисток у Каліфорнії: чому вона повернулася додому

Педагогиня з України знайшла прихисток у Каліфорнії: чому вона повернулася додому

Як і мільйони інших українців, Олена Скорко покинула країну минулого року після повномасштабного російського вторгнення, пише Desert Sun.

Вона з 12-річним сином приїхала в Палм-Дезерт на сім місяців за федеральною програмою для біженців. Але всього два тижні тому вони поїхали додому в Україну.

«Я відчуваю відповідальність за те, що мені потрібно повернутися», — сказала вона перед польотом, який був призначений на 3 травня.

43-річна Скорко працює директором школи в Чернігові. Вона сказала, що Україна дозволила людям залишати країну під час війни, не втрачаючи роботи, беручи неоплачувану відпустку — хоча вона все ще брала участь у тому, що могла, віртуально, через те, як вона любить свою роботу.

Вона назвала багато причин, чому хоче повернутися. Вона любить свою країну. Перемогу у війні хоче відсвяткувати з рідними та колегами. Вона вірить, що перемога скоро прийде і громаді потрібно зробити все, щоб підготуватися до життя після війни.

«Відбудова наших будівель і наших душ водночас», – сказала Скорко.

Але основні плани Скорко щодо повернення стосувалися її учнів. У неї є список завдань, які вона хоче виконати, наприклад, завершити навчальний рік, організувати прийом першокласників, спланувати літо та знайти некомерційні організації, які могли б співпрацювати з її школою, щоб допомогти українським дітям.

«Я не можу жити без жодної мети… що я не побачу щасливих очей своїх дітей, — сказала вона. — У мене в школі 1000 учнів, і я знаю багато історій їхніх родин. І я намагаюся знати всі подробиці їхнього життя».

Скорко з сином приїхали до Каліфорнії за програмою «Uniting for Ukraine», яка дозволяє громадянам України жити в США протягом двох років. Вони зупинилися в будинку відпочинку друзів у Палм-Дезерт, з якими Скорко познайомилася багато років тому під час відвідування країни.