Європейський парламент закликає НАТО запросити Україну до альянсу

Європейський парламент закликає НАТО запросити Україну до альянсу

Євродепутати закликають союзників по НАТО виконувати свої зобов’язання перед Україною та прокласти шлях для запрошення Києва приєднатися до оборонного альянсу, йдеться на офіційному сайті.

У резолюції, ухваленій у четвер 425 голосами «за», 38 «проти» та 42 утрималися, євродепутати підкреслюють: вони очікують, що «процес приєднання розпочнеться після закінчення війни та його буде завершено якомога швидше».

Поки не буде досягнуто повного членства, ЄС та його країни-члени разом із союзниками по НАТО та партнерами-однодумцями повинні тісно співпрацювати з Україною, щоб розробити тимчасові рамки для гарантій безпеки, кажуть євродепутати.

Рамки мають бути запроваджені одразу після війни. Парламент наголошує, що інтеграція України як до НАТО, так і до ЄС посилить регіональну та глобальну безпеку та зміцнить зв’язки між Україною та євроатлантичною спільнотою.

Депутати Європарламенту також найрішучіше засуджують руйнування Росією Каховської дамби 6 червня, що є військовим злочином і спричинило масштабні повені та екологічну катастрофу, а також екоцид в Україні.

Усі відповідальні за військові злочини, включно з руйнуванням дамби, будуть притягнуті до відповідальності згідно з міжнародним правом, додають вони.