У парламенті розповіли, скільки українців рятуються від війни за кордоном

У парламенті розповіли, скільки українців рятуються від війни за кордоном

У результаті повномасштабної війни, розв’язаної Росією, 8,2 мільйона жителів України виїхали за кордон, пише Ukrinform.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю «Українському радіо» заявила лідерка партії «Слуга народу», голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«8,2 мільйона наших людей зараз перебувають за кордоном, понад 5 мільйонів є внутрішньо переміщеними особами на території України», — сказала вона.

Шуляк зазначила: плануючи післявоєнну відбудову України, необхідно розуміти, скільки з цих мільйонів біженців повернуться до своїх громад, як їх працевлаштувати, забезпечити доступ до соціальної інфраструктури.

Раніше Шуляк пояснювала, які механізми готує держава, щоб стимулювати людей повернутися. Зокрема, була запущена програма компенсацій за пошкоджене та знищене житло, пише The New Voice of Ukraine.

«Ми щиро вважаємо, що люди, які зараз знаходяться не в Україні і не мають житла, – для них це буде певним стимулом повертатися в Україну. Коли ми розробляли відповідне законодавство, ми прописали можливість, що людина, в якої зруйноване житло, буде сама обирати населений пункт, де вона захоче мати свою нову домівку. Ми розуміємо, що переїхали підприємства, де раніше люди працювали, хтось переїхав до родичів, і ми хотіли не прив’язувати людей до того житла, де воно раніше було зруйноване, щоб надати можливість людям вільно обирати», — сказала Шуляк.

Іншими чинниками Шуляк назвала безпеку, перемогу України та «роботу з гідними умовами оплати праці».