Вшанування загиблих: якою буде українська інсталяція на фестивалі Burning Man у США

Вшанування загиблих: якою буде українська інсталяція на фестивалі Burning Man у США

На цьогорічному фестивалі Burning Man українська команда представить інсталяцію під назвою The Hedgehog Temple. Цей витвір мистецтва стане меморіалом, присвяченим землякам, загиблим у повномасштабній війні, пише Yahoo.

За словами Ярослава Корця, голови Спільноти Бьорнерів України, українську інсталяцію підтримали кошти організаторів проекту Burning Man.

Корець зазначив, що ідея інсталяції виникла, коли фестиваль оголосив тему цього року — ANIMALIA. Українська команда вирішила зробити гігантського їжака, побудованого з протитанкових їжаків і покритого військовим піксельним малюнком. Корець пояснив, що через інсталяцію автори хотіли показати символ захисту України, а також присвятити його загиблим.

Як виглядає інсталяція, можна подивитися у Facebook.

«Військовий меморіал The Hedgehog Temple, присвячений українцям, які вже ніколи не зможуть поїхати на Burning Man, бо їх забрала війна…

Ми веземо на Burning Man нашу біль і горе від людських втрат. Хочемо розповісти історії наших друзів з творчої спільноти, яких забрала війна. Артисти, діджеї, музиканти, режисери, художники, айтішники, журналісти… вони могли би бути з нами на Burning Man, але вже ніколи не зможуть це зробити через російську агресію. В середині The Hedgehog Temple на протитанкових їжаках будуть розміщені історії загиблих героїв, воїнів, просто друзів чи близьких, яких забрала війна», — додав він.

Їжака з іржавого металу заввишки сім метрів із сотнею протитанкових їжаків у животі добудували в Києві в червні. Потім його завантажили в контейнер і відправили в США.

Поруч із інсталяцією будуть протитанкові їжаки, на яких викарбувані історії загиблих. Художник Олександр Слободянюк закликав усіх надсилати спогади рідних та близьких.

Burning Man — щорічний незалежний арт-фестиваль, який проводиться з 1986 року в пустелі Блек-Рок у штаті Невада, США. На місці встановлюють різноманітні твори мистецтва, а наприкінці фестивалю спалюють гігантську людську фігуру з дерева.

Минулого року литовсько-американський табір Amber Dust встановив на фестивалі п’ятиметровий тризуб на знак солідарності з Україною. Burning Man 2023 пройде з 27 серпня по 4 вересня.