Удари по Криму, контрнаступ, закінчення війни: Резніков дав інтерв’ю CNN

Удари по Криму, контрнаступ, закінчення війни: Резніков дав інтерв’ю CNN

Міністр оборони України Олексій Резніков заявляє, що Україна продовжить атакувати окупований Росією Крим і незаконно побудований Кримський (Керченський) міст, а також визнає, що план України щодо контрнаступу відстає від графіка. Про це він розповів у інтерв’ю CNN.

Поки Росія атакувала Одесу протягом останнього тижня, Україна продовжувала завдавати ударів у Криму. У вівторок українські безпілотники вдарили по складу боєприпасів, всього через тиждень після того, як морські безпілотники атакували Кримський міст.

«Усі ці цілі є офіційними, тому що це зменшить їх здатність боротися проти нас і допоможе врятувати життя українців», — сказав Резніков.

На запитання, чи метою України є остаточне виведення мосту з ладу, Резніков відповів: «Це нормальна тактика — руйнувати матеріально-технічні лінії свого ворога, щоб зупинити його можливості отримати більше боєприпасів, палива, їжі тощо. Ось чому ми будемо використовувати цю тактику проти них».

Контрнаступ України поки що не призвів до суттєвих проривів, однак Резніков наполягав, що операція «проходить за планом», сказавши: «Наші генерали, наші командири, вони бачать реальну ситуацію на полі бою. І ще раз мушу повторити, що головною цінністю для нас є життя наших воїнів». Але на запитання, чи відстає план від графіка, він визнав, що це так.

Якщо українські сили зможуть успішно пробити значні лінії оборони Москви вздовж українського узбережжя Азовського моря, яке з’єднує тимчасово окупований Крим із Донбасом, Резніков зазначив, що це буде «хорошим результатом» для Києва.

Резніков визнав, що Україна, швидше за все, зможе приєднатися до НАТО лише після закінчення війни, посилаючись на Статтю 5, яка вимагає від країн НАТО стати на захист будь-якого члена, який піддається нападу.

«Після перемоги, після цього, це буде в інтересах НАТО, тому що ми стали справжнім східним щитом НАТО або східним щитом Європи», — сказав він.

Резніков спрогнозував, що заявка України буде прийнята в липні 2024 року, коли у Вашингтоні має відбутися саміт НАТО з нагоди 75-річчя альянсу. На запитання, чи думає він, що війна закінчиться наступного літа, він швидко відповів: «Так. Ми виграємо цю війну».