Прикордонники викрили спробу незаконно вивезти з України 300-річну скрипку

Прикордонники викрили спробу незаконно вивезти з України 300-річну скрипку

На українсько-молдавському кордоні правоохоронці виявили раритетну скрипку, яку намагалися незаконно вивезти із України.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на Білгород-Дністровський прикордонний загін Державної прикордонної служби України, прикордонникам вдалося запобігти вивезенню за кордон скрипки італійського майстра Антоніо Страдіварі. Цей музичний інструмент датується 1730 роком.

Скрипку, яка знаходилася в сумці, виявили під час прикордонно-митного контролю на пункті пропуску «Паланка-Маяки-Удобне» всередині рейсового автобуса.

У автобусі перебували лише двоє водіїв іноземного походження та стюардеса, які стверджували, що скрипка — це покинута кимось річ, яку вони самі нібито не намагалися вивезти з України.

Італійський майстер Антоніо Страдіварі створив близько 2,5 тисяч унікальних інструментів, але до сьогоднішнього дня дійшло лише близько 650 його творів. З метою дослідження, оскільки скрипка мала велику цінність та історичну важливість, вона була вилучена та передана на експертний аналіз.

Прес-служба Одеської митниці повідомила, що особа, яка намагалася вивезти скрипку, вже встановлена. Виявилося, що це громадянка України, яка подорожувала рейсовим автобусом до Молдови. Скрипку та смичок вона тримала серед своїх особистих речей.

На внутрішній частині нижньої деки скрипки була знайдена етикетка із написом, який підтверджує походження інструмента від майстра Антоніо Страдіварі.