Відбулося засідання Ради Україна-НАТО щодо ситуації у Чорному морі: деталі

Відбулося засідання Ради Україна-НАТО щодо ситуації у Чорному морі: деталі

Рада Україна-НАТО зібралася в середу, 26 липня 2023 року, щоб розглянути серйозну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні після одностороннього припинення Росією Чорноморської зернової ініціативи за посередництва ООН і Туреччини.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг скликав зустріч після прохання президента Володимира Зеленського про консультації з кризи. Раду очолив заступник генерального секретаря Мірча Джоане.

Як ідеться на сайті НАТО, члени Альянсу та Україна рішуче засудили рішення Росії вийти з Чорноморської зернової угоди та її свідомі спроби зупинити український сільськогосподарський експорт, від якого залежать сотні мільйонів людей у всьому світі. Вони засудили нещодавні ракетні атаки Росії на Одесу, Миколаїв та інші портові міста, включаючи цинічну атаку безпілотників Москви на українське зерносховище в портовому місті Рені на Дунаї, неподалік від румунського кордону. Члени Альянсу відзначили, що нова зона попередження Росії в Чорному морі, у виключній економічній зоні Болгарії, створила нові ризики для прорахунків і ескалації, а також серйозні перешкоди для свободи судноплавства.

Столтенберг заявив: «Росія несе повну відповідальність за свої небезпечні та ескалаційні дії в Чорноморському регіоні. Росія повинна припинити використовувати голод як зброю та загрожувати продовольчою нестабільністю найуразливішим людям у світі. Дії Росії також становлять значні ризики для стабільності Чорноморського регіону, який має стратегічне значення для НАТО. Союзники посилюють підтримку України та посилюють нашу пильність. Ми як і раніше готові захищати кожен дюйм території Альянсу від будь-якої агресії».

Джоане сказав: «Росія продовжує демонструвати повну неповагу до міжнародного права та до людей у всьому світі, які залежать від українського зерна. Росія погрожує цивільним кораблям, тероризує мирні міста та знищує частини світової культурної спадщини своїми жорстокими ударами. Альянс НАТО єдиний. Ми солідарні з нашими чорноморськими союзниками, ми продовжуватимемо захищати один одного і підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно».

Також було зазначено, що НАТО та члени Альянсу посилюють спостереження та розвідку в Чорноморському регіоні, зокрема за допомогою морських патрульних літаків і безпілотників.