«Добре підготовлені, багато варіантів»: голова Пентагону – про контрнаступ України

«Добре підготовлені, багато варіантів»: голова Пентагону – про контрнаступ України

Представники Департаменту оборони США, які спостерігають за повільним контрнаступом України проти Росії, ще не готові бити тривогу, незважаючи на відсутність серйозного прориву, повідомляє Voice of America.

Була надія, що приплив американських і західних танків і бронетехніки, а також нові поставки боєприпасів, артилерії та ракетних систем дозволять військам Києва пробити російські лінії. Однак, виступаючи під час візиту до Папуа-Нової Гвінеї в четвер, голова Департаменту оборони США Ллойд Остін сказав, що в України ще є час.

«У них все ще є багато варіантів. Вони діяли дуже обдумано. Вони економили живу силу та обладнання, — додав він. — Я думаю, ви можете очікувати, що вони продовжуватимуть тиснути».

Українські офіційні особи звинуватили російську оборону, зокрема мінні поля, створені російськими військами протягом зими, у тому, що вони зупинили їх просування. Високопосадовці армії США визнають, що поля є проблемою. Проте нинішні та колишні чиновники та деякі аналітики висловлюють занепокоєння тим, що українські командири повернулися до радянської тактики замість того, щоб прийняти доктрини США, які могли б пришвидшити просування.

Остін попередив, що деякі очікування щодо контрнаступу України, можливо, були надто оптимістичними. Тим не менш, він висловив надію, що в найближчі тижні Україна може побачити все більше перемог.

«Ми весь час говорили, що це буде важкий бій і що це буде довгий бій, — сказав він. — Ми бачили велику частину цієї гри. Вони мають велику бойову міць, — сказав Остін. — Україна добре навчена та добре підготовлена, щоб бути успішною».