Україна виступатиме на Олімпійських іграх навіть за участі «нейтральних» росіян

Україна виступатиме на Олімпійських іграх навіть за участі «нейтральних» росіян

Україна готова взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі наступного літа навіть за умови участі нейтральних спортсменів з Росії та Білорусі, заявив нещодавно в інтерв’ю Kyodo News голова Олімпійського комітету країни Вадим Гутцайт.

Раніше цього року Україна натякнула, що може відмовитися від участі в Іграх 2024 року, якщо російським чи білоруським спортсменам буде дозволено змагатися навіть під нейтральним прапором.

«Нашим спортсменам потрібно бути на Олімпіаді, — сказав Гутцайт. — Наш прапор буде на відкритті, на змаганнях, наші спортсмени представлятимуть нашу державу, щоб усі у світі бачили, що Україна є, була і буде».

У січні Міжнародний олімпійський комітет заявив, що розгляне можливість дозволити російським і білоруським спортсменам повернутися до міжнародних змагань за певних умов, у тому числі за умови виступу як нейтральні спортсмени.

Національний олімпійський комітет України тоді висловився проти цієї ідеї, стверджуючи, що спортсмени з двох країн повинні бути повністю виключені, і запропонував бойкот, якщо їм буде дозволено брати участь. Але за рік до Ігор МОК 26 липня розіслав запрошення всім країнам, крім Росії та Білорусі. Гутцайт зазначив, що цей крок змусив Україну завершити участь в олімпійських відбіркових змаганнях.

«Ми не звертаємо уваги на цих спортсменів: для нас взагалі незрозуміло, хто ці спортсмени, тому що (вони) під нейтральним прапором, — сказав він. — Якщо Російська Федерація і Республіка Білорусь будуть виступати під своїм прапором — ми не будемо брати участь у цих Іграх».

51-річний Гутцайт, який виграв командне золото на шаблях на Олімпійських іграх у Барселоні 1992 року у складі Об’єднаної команди колишнього Радянського Союзу, заявив, що понад три тисячі спортсменів захищають його країну. Він додав, що з початку повномасштабної війни вже загинуло 340 спортсменів і тренерів, а 343 спортивні об’єкти були частково або повністю зруйновані.