Американці більш готові допомагати Україні, ніж будь-якій іншій країні світу: опитування

Американці більш готові допомагати Україні, ніж будь-якій іншій країні світу: опитування

Хоча державна підтримка США щодо військової допомоги Україні впала з лютого 2022 року, небо точно не падає, повідомляє Atlantic Council. Картина підтримки США набагато складніша, ніж могли б повірити ті, хто вболіває за припинення підтримки України з боку США.

Республіканці — та американці загалом — можуть насправді бути більш готовими надіслати допомогу Україні, ніж будь-куди ще у світі. В опитуванні Фонду Рейгана, проведеному 30 травня – 6 червня цього року, 75 відсотків респондентів (71 відсоток республіканців і 86 відсотків демократів) сказали, що для Сполучених Штатів «важливо, щоб Україна виграла війну».

Показово, що 39 відсотків республіканців сказали, що перемога України «дуже важлива», порівняно з лише 11 відсотками, які сказали, що перемога України «зовсім не важлива». Загалом це опитування свідчить про те, що значна частка американців сприймає перемогу України над російським вторгненням як в інтересах Сполучених Штатів.

Американці також, здається, готові зробити все можливе, щоб допомогти Україні перемогти. Опитування Фонду Рейгана показує, що 59 відсотків респондентів підтримують військову допомогу Україні (75 відсотків демократів; 50 відсотків республіканців), а половина зазначила, що допомога США досі була вартою витрат (65 відсотків демократів; 41 відсоток республіканців). Але після того, як соціологи сказали респондентам, що Сполучені Штати витратили еквівалент 3 відсотків річного військового бюджету США на пряму військову допомогу і що Україна «суттєво знизила військову міць Росії», підтримка підскочила до 65 відсотків, включаючи 77 відсотків демократів і 59 відсотків республіканців.

Такий рівень підтримки допомоги робить Україну винятковим випадком. Коли їх запитали, чи виступають вони за або проти різних видів видатків федерального уряду, лише 37 відсотків респондентів сказали, що вони загалом виступають за іноземну допомогу (53 відсотки демократів і 21 відсоток республіканців).

Американці також, здається, дуже сприйнятливі до сильних аргументів на користь підтримки України — якщо їм надати достатньо контексту щодо підтримки. Опитування, проведене 15-28 червня Університетом Меріленда, навело респондентам аргумент, що підтримка України США є спробою «захистити міжнародне право»; 92,3 відсотка демократів і 75,6 відсотка республіканців визнали цей пункт «переконливим». Трохи менша більшість була переконана в тому, що Сполучені Штати повинні допомогти Україні стримати Росію від нападу на країни НАТО (87,6% демократів; 70,1% республіканців). Цікаво, що респондентів значно менше переконували аргументи проти підтримки України США. Лише 32,7% демократів і 55% республіканців підтримали припущення, що військова допомога США може перерости у ядерну війну з Росією.

Опитування показує, що американці залишаються надзвичайно позитивними щодо допомоги США Україні, незважаючи на вісімнадцять місяців повномасштабної війни та й так вже потужну підтримку Києва з боку США.