Росія звинуватила співробітника консульства США в шпигунстві для України

Росія звинуватила співробітника консульства США в шпигунстві для України

Росія звинуватила колишнього співробітника консульства США в збиранні інформації для Вашингтона про війну в Україні, пише NBC News.

Федеральна служба безпеки країни (ФСБ) повідомила в заяві, опублікованій вранці в понеділок, що Роберта Шонова, якого заарештували в травні, звинувачують у «конфіденційній співпраці з іноземною державою». Шонов є громадянином Росії, який до арешту тривалий час працював у консульстві США у Владивостоці.

У ФСБ заявили, що Шонову платили за збір інформації про те, що Кремль називає «спеціальною військовою операцією» в Україні, мобілізаційні зусилля по всій Росії та «проблемні питання та їх вплив на протестну активність населення напередодні президентських виборів 2024 року в Росії». Служба безпеки каже, що Шонов нібито виконував ці завдання з вересня минулого року і до свого арешту.

Також було названо імена двох співробітників посольства США в Москві, які, як стверджує ФСБ, давали доручення безпосередньо Шонову. Їм вже вручено повістки на допит.

Арешт Шонова викликав засудження з боку Державного департаменту, який назвав звинувачення проти нього «абсолютно безпідставними» і заявив, що вони становлять «відверте використання Росією дедалі більш репресивних законів проти власних громадян». У Держдепартаменті заявили, що Шонов працював у посольстві у Владивостоці понад 25 років і що його «єдина роль на момент арешту полягала в складанні коротких матеріалів преси з загальнодоступних російських ЗМІ».

Під час його арешту російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило, що Шонову висунули звинувачення у «змові», але не повідомило, що стало причиною цих звинувачень. Шонову загрожує до 8 років позбавлення волі.