Росіяни підробили відеозвернення вдови Елвіса Преслі «до Зеленського»

Росіяни підробили відеозвернення вдови Елвіса Преслі «до Зеленського»

Російський Telegram-канал поширив відео, на якому американська актриса Прісцилла Преслі звертається до чоловіка на ім’я Володимир і закликає його пройти лікування від залежності в реабілітаційному центрі, повідомляє Ukrinform.

Російські пропагандисти стверджують, що на цьому відео «вдова Елвіса Преслі радить Зеленському пройти лікування від наркозалежності». Побачити скріншот можна тут.

Це фейк. Насправді російські пропагандисти скористалися платформою відеообміну Cameo, де будь-хто може за гроші замовити відео у зірки. На сторінці Преслі в Cameo є багато відео, в яких вона звертається до різних людей. Багато з них були записані в тому ж місці, що й на поширеному російськими пропагандистами відео.

Щоб створити відеозапит, програма запитує лише ім’я особи, до якої потрібно звернутися. Тому на відео згадується лише ім’я «Володимир», а про Зеленського взагалі нічого не йдеться. З контексту випливає, що таке відеозвернення могли замовити родичі чоловіка на ім’я Володимир. Крім того, у відеозверненні йдеться про алкоголізм, а російські пропагандисти кажуть про наркоманію.

Подібні ролики останнім часом все частіше з’являються на російських ресурсах. Нещодавно схоже відеозвернення актора Джона Макгінлі спростували журналісти Stopfake. Раніше російські ЗМІ поширили відео з Елайджею Вудом, який нібито також звернувся до Зеленського, яке VoxUkraine визнав фейковим. Цей наратив спрямований на дискредитацію президента України та формування негативної громадської думки про нього.

Використання відомих особистостей для фабрикації фейкових новин досить поширене серед російських пропагандистів. Цей метод називається «культ особистості». Його використовують для створення суспільного іміджу, як позитивного, так і негативного.