Дівчинка, яка втратила ноги у Краматорську та лікувалася в США, взяла участь у півмарафоні

Дівчинка, яка втратила ноги у Краматорську та лікувалася в США, взяла участь у півмарафоні

Українська дівчинка, яка минулого року втратила обидві ноги під час російського ракетного удару по вокзалу, пробігла частину півмарафону у Львові в неділю, повідомляє Fox San Antonio.

12-річна Яна Степаненко втратила обидві ноги під час обстрілу залізничного вокзалу Краматорська у квітні 2022 року, під час якого загинули щонайменше 50 людей, у тому числі п’ятеро дітей.

У неділю вона пробігла Львівський півмарафон з протезами ніг. Про цей захід під назвою «Lviv Unbroken Half Marathon 2023» в мережі сказано, що він проводиться у «557-й день нової реальності: реальності Незламності».

Яна пробігла на марафоні 70 метрів. Відео опублікувала благодійна організація Unbroken. Ukraine, де вона в рожевій футболці енергійно біжить серед групи українців переважно без кінцівок і на милицях.

«Я лише нещодавно стала на бігові протези, а зазвичай ходжу на звичайних. Тому лише вчуся бігати, трохи страшно, бо ще не звикла. Та хочу підтримати дітей, які теж втратили ноги і не можуть бігати. Хочу, щоб вони побачили мій вчинок і сказали собі: «Так! Я теж це зможу! Я теж зможу бігати!», — сказала Яна, яку цитує Львівська міськрада.

Після атаки 8 квітня 2022 року важкопоранена Яна та її мама, яка втратила одну ногу, поїхали на реабілітацію в Сан-Дієго, Каліфорнія. Згідно з історією, опублікованою благодійною організацією Unbroken на YouTube, вони прожили там дев’ять місяців. У серпні родина повернулася в Україну.

У Львівській міській раді повідомили, що у недільному півмарафоні, який минулого року скасували через війну, взяли участь майже 1900 учасників.