Міністр оборони України йде у відставку: що відомо про його наступника

Міністр оборони України йде у відставку: що відомо про його наступника

Президент України Володимир Зеленський у неділю заявив про плани змінити міністра оборони Олексія Резнікова через те, що, за його словами, потрібні «нові підходи», пише Axios. Наступного дня Резніков написав заяву про відставку.

У зверненні Зеленський сказав, що цього тижня законодавці проголосують за те, чи звільнити Резнікова, який очолював міністерство ще до того, як російські військові почали повномасштабне вторгнення в Україну.

Президент зазначив: очікує, що парламент підтримає кандидата Рустема Умєрова, який очолює Фонд державного майна України.

Останніми місяцями в Міністерстві оборони України прокотилася хвиля звільнень через корупційні скандали. Резніков не був безпосередньо причетний до невиконання військових контрактів, але його закликали піти у відставку з посади глави міністерства. Зеленський вважає подолання корупції ключовим фактором у своїх зусиллях щодо вступу України до Європейського Союзу та НАТО.

«Олексій Резніков пройшов ці понад 550 днів повномасштабної війни, — сказав Зеленський у своєму зверненні. — Я вважаю, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством загалом».

Президент США Джо Байден заявив журналістам у неділю, що він знав про плани міністерства оборони Зеленського, але відмовився від подальших коментарів.

41-річний Рустем Умєров є членом української опозиційної партії «Голос», але колишній інвестиційний банкір вже встиг обійняти кілька ключових посад в уряді Зеленського під час війни — зокрема, відіграючи провідну роль в українській делегації під час переговорів з РФ, обмінів полоненими та «Зернової угоди», що підтримується ООН та Туреччиною.

Він також є провідним членом кримськотатарської мусульманської громади, яка зазнала переслідувань після того, як Росія анексувала Крим у 2014 році, делегатом Курултаю кримськотатарського народу та радником Мустафи Джемілєва, першого голови Меджлісу кримськотатарського народу.