За минулий рік Росія викрала понад 6 млн тонн українського зерна: Конгрес США

За минулий рік Росія викрала понад 6 млн тонн українського зерна: Конгрес США

У новому звіті Конгресу США наводяться дані оцінки американської розвідки на основі супутникових знімків і звітів з відкритих джерел, пише Rubryka.

У Конгресі стверджують, що російські окупанти використовували кораблі, які пропливали через Туреччину, щоб доставити вантажі до сирійських, іранських, грузинських, ліванських та ізраїльських портів для транспортування вкраденого зерна. У США не можуть підтвердити, чи знали покупці цих вантажів про українське походження зерна.

Повномасштабна війна Росії спричинила значні перебої з постачанням продовольства. Раніше союзники США зазначили, що Росія могла відправити до Лівану викрадені партії української кукурудзи. Україна вже отримала інформацію про цей інцидент і вжила необхідних заходів.

Як повідомляє Reuters, зерно викрали зі складів на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Посольство України закликало владу Лівану не дозволити державному судну Сирії зупинитись в порту Тріполі. Підозрюваним є судно «Фінікія», яке пливе міжнародними водами під прапором Сирії. Ліванський суд зняв арешт з компанії Laodecia, яка перевозила вкрадене українське зерно.

Польща та Угорщина вимагають продовжити заборону на експорт українського зерна після 17 вересня. Також проти української агропродукції виступають Болгарія, Словаччина та Румунія. Фермери цих країн незадоволені тим, що на їх територію потрапляє дешеве зерно з України.