Україна повернула контроль над «Вишками Бойка» у Чорному морі: чому це важливо

Україна повернула контроль над «Вишками Бойка» у Чорному морі: чому це важливо

Підрозділи Головного управління розвідки Міноборони провели спецоперацію, в результаті якої Україна повернула під свій контроль так звані «Вишки Бойка» — бурові газо- та нафтовидобувні платформи, розташовані біля узбережжя окупованого Криму, пише Ukrinform.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Так звані «Вишки Бойка» — це газові та нафтові бурові платформи в Чорному морі біля берегів Криму. Росія окупувала їх у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики та платформи для радарів.

«Унікальну операцію зі встановлення контролю над „Вишками Бойка“ провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи „Петро Годовалець“ та „Україна“, а також СПБУ „Таврида“ і СПБУ „Сиваш“», — йдеться в заяві.

Як зазначається, під час операції українським підрозділам вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС «Неву», що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

На одному з етапів операції відбувся бій між українськими бійцями спецпризначення на маломірних катерах і російським винищувачем Су-30. В результаті бою російський бойовий літак отримав пошкодження та був змушений відступити.