«Єдина Росія» заявила про «перемогу» на псевдовиборах на окупованих територіях України

«Єдина Росія» заявила про «перемогу» на псевдовиборах на окупованих територіях України

Центральна виборча комісія Росії заявила в понеділок, що правляча партія країни отримала найбільшу кількість голосів на «виборах», проведених в окупованих регіонах України. Київ та Захід вважають ці «вибори» фальшивими, нагадує AP.

Голосування відбулися тоді, коли російська влада намагається зміцнити свій контроль над територіями, які Москва незаконно анексувала рік тому і досі не повністю контролює.

Минулого тижня почалося голосування за створені Росією законодавчі органи. За даними ЦВК, депутати від правлячої партії «Єдина Росія» перемогли в чотирьох анексованих Москвою у 2022 році областях України — Донецькій, Херсонській, Луганській і Запорізькій — і на Кримському півострові, який Кремль анексував у 2014 році.

Західні країни засудили вибори як порушення міжнародного права.

«Ми рішуче відкидаємо цю подальшу марну спробу Росії легітимізувати або нормалізувати свій незаконний військовий контроль і спробу анексії частини українських територій», — йдеться в заяві Європейської комісії в понеділок, яка обіцяє «наслідки» для керівництва Росії. У п’ятницю Міністерство закордонних справ України закликало інші країни не визнавати результати «фальшивих виборів».

Призначена Росією голова Херсонської виборчої комісії Марина Захарова повідомила, що у виборах взяли участь 65,36% херсонців. Херсонська область не перебуває під повним контролем Росії, і місцеві жителі та українські активісти стверджують, що російські працівники виборчих дільниць здійснюють обходи будинків в супроводі озброєних солдатів в обох областях. Вони затримують тих, хто відмовляється голосувати, і змушують їх писати «пояснювальні заяви», які можуть використовувати як підставу для порушення кримінальної справи.

Москва частково окупувала Херсон і Запоріжжя з початку війни в Україні, а частини Донецької та Луганської областей були захоплені підтримуваними Росією сепаратистами у 2014 році. З того часу українські війська відбили Херсон і ведуть контрнаступ у Запоріжжі, який повільно прогресує.