У Києві провели трансплантацію кісткового мозку 1-річній дитині від донора з США

У Києві провели трансплантацію кісткового мозку 1-річній дитині від донора з США

Як повідомляється на сторінці Міністерства охорони здоров’я України в Facebook, 1-річному Дмитру, який бореться з синдромом Гурлера, зробили трансплантацію кісткового мозку від 26-річного донора з США.

Синдром Гурлера — це рідкісне захворювання обміну речовин, що характеризується скелетними деформаціями, порушенням пізнавальної функції, вадами серця, дихальними порушеннями, збільшенням печінки та селезінки, характерним обличчям та зменшенням тривалості життя.

Розповсюдженість захворювання у Європі оцінюється як в 1/200 000. Трансплантацію кісткового мозку вважають пріоритетним способом лікування, але операцію потрібно зробити у віці до 2,5 років, на початкових етапах захворювання.

«Хоч Діму і його рятівника розділяли тисячі кілометрів, клітини змогли доставити за 42 години. Попри міжнародний максимальний стандарт у 72 години і надважку логістику до України в умовах війни!» — йдеться в дописі.

МОЗ зазначає, що трансплантацію хлопчику провели лікарі-гематологи НДСЛ Охматдит, а також виражає подяку лікарям та благодійному фонду «Таблеточки», який зробив внесок у трансплантацію.

У Міністерстві побажали маленькому Дмитру довгих та щасливих років життя.