Дві жінки з Bay Area допомагають рятувати собак із гарячих точок України

Дві жінки з Bay Area допомагають рятувати собак із гарячих точок України

Дві жінки з району Bay Area на практиці висловлюють своє співчуття до собак за кордоном, рятуючи тварин з охопленої війною України, пише CBS News.

Їхня пристрасть до чотирилапих була скріплена партнерством після того, як Менді Аллен на власні очі побачила жах популяції бездомних домашніх тварин в Україні під час візиту в 2017 році.

«Я просто люблю тварин, тому мені розбило серце, коли я побачила котів і собак на вулиці», — сказала Аллен.

За її словами, нестача притулків і програм стерилізації в Україні змушує багатьох українців приймати більше покинутих собак, ніж вони можуть витримати.

«Люди працювали, щоб заплатити за порятунок тварин і жертвували власними життями, їм не вистачало їжі для себе», — сказав Аллен.

Так, у 2018 році вона разом із Єною Дзіцюк заснувала Transform a Street Dog. Ця некомерційна організація рятує безпритульних собак в Україні. Приватні пожертви фінансують медичну допомогу, опіку та усиновлення. До того, як COVID-19 обмежив подорожі, Дзіцюк та її чоловік регулярно відвідували її родину в Україні, і вони разом із різними волонтерами привозили додому здорових собак для адопції. А після повномасштабного російського вторгнення в Україну в 2022 році, Аллен сказала, що ситуація з собаками в охоплених війною районах і людьми, які їх прийняли, погіршилася.

«Деякі люди загинули, бо не хотіли залишити своїх тварин», — сказала Аллен.

Наразі Transform a Street Dog врятувала з України сотні домашніх тварин. Багато тварин поїхали до Європи. Близько 60 собак знайшли нові домівки в США та Канаді, як наприклад, Шунка, бродячий собака, який потрапив під машину і втратив ногу. Алісса Марей з Union City усиновила його в 2021 році. Вона та її наречений вдячні за програму Аллен та Дзіцюк.

«Це дивовижно, — сказала Марей. — Надихає, що вони продовжують їздити в Україну і дають цим собакам шанс на життя, яке тварини ніколи не мали б без них».