Одесит відкрив у Каліфорнії пекарню, щоб працевлаштувати українських біженців

Одесит відкрив у Каліфорнії пекарню, щоб працевлаштувати українських біженців

З самого ранку три українки чаклують над тістом. Печуть традиційні солодощі України — рогалики з начинкою: з маком, з абрикосовим і полуничним варенням. У Кремнієвій долині створили пекарню, аби забезпечити українок робочими місцями: переселенки випікають свіжу випічку для каліфорнійських ресторанів, розповідає «Голос Америки».

Лариса — з Тернопільщини. Як і інші жінки, потрапила до Каліфорнії після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вінничанка Олена приїхала до старшого сина у місто Берклі. Рік жінка не могла знайти роботу:

«Я рада, що знайшла роботу з моїми співвітчизниками, тому що мені на чужині дуже не вистачає спілкування українською мовою і ця робота дає мені відчуття дому, мені більш комфортно».

Світлані — 60. Вона була вимушена переселитися з Тернопільської області. Як і Олена, після переїзду мала проблеми з пошуком роботи. Заважали незнання мови та солідний вік, каже жінка:

«Роботу найти дуже важко, бо я вже немолоденька. А підвернулася можливість займатися випічкою — і я з радістю це роблю».

Можливість запропонував Олександр Забелін, український емігрант з Одеси. Він переїхав до США ще у 90-х роках. У Каліфорнії він займається бізнесом та був засновником кількох стартапів. Відкрити пекарню для працевлаштування українських переселенців його спонукали події на Батьківщині.

«Я ходив до школи в Україні — і моєї школи вже, на жаль, немає. Мою школу розбомбили й вона була в центрі старого міста Одеси. Це розбило мені серце», — ділиться Олександр.

Чоловік вирішив допомагати бізнесу і водночас пропагувати українську випічку:

«Я вирішив, що це буде один із найкращих способів створити спільноту, де всі українці, які працюють разом на спільній кухні. Вони можуть говорити українською мовою і не переживати за нове мовне середовище».

Американці не знайомі з рогаликами так, як, наприклад, із французькими круасанами. На продукт дивляться з обережністю, беруть на пробу — а потім кажуть, що їхні клієнти все розкупили. Тому Олександр сподівається, що його продукт стане популярним завдяки своїй унікальності. У планах на майбутнє — відкрити власне кафе української випічки.