Допомога Україні має надходити через тижні, а не місяці: конгресмен Сміт

Допомога Україні має надходити через тижні, а не місяці: конгресмен Сміт

Конгрес повинен прийняти допомогу Україні «через тижні, а не місяці», заявив у вівторок головний демократ у Комітеті Палати представників із питань збройних сил Адам Сміт, пише Politico. Він зазначив, що Конгресу слід і надалі орієнтуватися на листопад або грудень.

«Київ може втриматися, але вони не будуть у такій сильній позиції, — сказав Сміт. — Вони опиняться в дуже небезпечному становищі, якщо ми не надамо їм ресурси досить швидко».

Сміт висловив підтримку додаткової допомоги Ізраїлю, Тайваню та Україні, яку президент Джо Байден запросив у пакеті на 106 мільярдів доларів у жовтні.

Конгресмен сказав, що він не погоджується з республіканцями, які хочуть прив’язати допомогу Україні до жорстких положень безпеки кордону, кажучи, що це «не має жодного сенсу», і поклав провину за скептицизм республіканців щодо допомоги Україні на відсутність підтримки колишнім президентом Дональдом Трампом.

«Основна причина тут полягає в тому, що президент Трамп вирішив, що йому не подобається Україна, — сказав Сміт. — Є багато республіканців, яких я знаю. Знаю, в їхніх серцях і розумі — вони підтримують Україну, але вони мають справу з Трампом і є його, скажімо так, доволі захопленими прихильниками».

Сміт також висловив підтримку тому, щоб не прив’язувати цей пакет до законопроєкту про тимчасові витрати, сказавши, що це ускладнить зміни для прийняття його Конгресом.