Яку підтримку має надати українцю спонсор U4U та чи потрібно її повертати

Яку підтримку має надати українцю спонсор U4U та чи потрібно її повертати

Які типи підтримки американські спонсори повинні надати бенефіціару – тобто українському біженцю за програмою Uniting for Ukraine (U4U), якого вони згодні підтримувати? Чи буде він їм винний за це? Про це розповідає Служба громадянства та імміграції США.

Спонсори погоджуються надавати фінансову підтримку та інші ресурси бенефіціару протягом періоду тимчасово статусу. Перш ніж взяти на себе зобов’язання, спонсори повинні мати на увазі наступні типи допомоги, вирішуючи, чи підтримувати українського біженця.

Така підтримка включає:

  • зустріч бенефіціара, коли він прибуває до Сполучених Штатів, і транспортування його до початкового житла;
  • забезпечення того, щоб бенефіціар мав безпечне та належне житло на час тимчасового статусу, а також його перших потреб;
  • у відповідних випадках допомога бенефіціару в оформленні необхідних документів, наприклад, для отримання дозволу на роботу, картки соціального страхування та інших послуг, на які він може мати право;
  • забезпечення медичної допомоги та медичних потреб бенефіціара протягом терміну тимчасового статусу;
  • за необхідності, допомога бенефіціару в отриманні освіти, вивченні англійської мови, забезпеченні роботи та реєстрації дітей до школи.

Важливо знати: українські біженці нічого не винні своїм спонсорам. Спонсор не повинен вимагати від свого бенефіціара догляду за дітьми, ведення домашнього господарства чи іншої праці.

Українські бенефіціари не зобов’язані відшкодовувати своїм спонсорам будь-які витрати. Якщо спонсор надає житло бенефіціару, бенефіціар може вільно переїхати кудись у будь-який час.

Спонсори не повинні ані примушувати, ані забороняти своїм бенефіціарам подавати заявки на державну допомогу; цей вибір має зробити сам український біженець.