Українські вугільні шахти наймають жінок через нестачу чоловіків

Українські вугільні шахти наймають жінок через нестачу чоловіків

Після того, як більше тисячі його працівників вирушили воювати проти російського вторгнення, вугільне підприємство на сході України зазнало величезної нестачі персоналу. Його відповіддю було дозволити жінкам працювати під землею вперше у своїй історії, розповідає Reuters.

Більше сотні підтримали пропозицію.

«Я пішла на цю роботу, тому що почалася війна, а іншої роботи не було», — розповідає 22-річна Христина.

Протягом п’яти місяців вона працює техніком на глибині 470 метрів (1542 фути) під землею, обслуговуючи невеликі електропоїзди, які перевозять робітників на понад 4 кілометри (2,5 милі) від шахти підйому, де вони спускаються до вугільних пластів.

Христина вирішила взятися за роботу лише після того, як подолала страх залишити 4-річного сина вдома з мамою. Її рідне місто Павлоград знаходиться за 100 км від фронту, і його часто вражають російські ракети. Робота цікава, але важка, сказала вона. Однак платять непогано, і вона відчуває обов’язок залишитися і зробити свій внесок у справу тих, хто пішов воювати.

У тій же шахті працював її улюблений старший брат. Він пішов в армію через два тижні після початку повномасштабного вторгнення, розповіла Христина і додала, що дуже переживає за нього.

«Хлопців наших забрали на фронт, і тепер треба їх підтримувати: більше нема кому працювати в шахті», — каже молода жінка.

Хоча деякі жінки працювали у шахтах до війни, уряд забороняв їм працювати під землею, оскільки вважав цю роботу надто фізично важкою, ще з радянських часів. Після скасування заборони кількість жінок у шахтах значно збільшилася. Але власники шахт зазначають, що жінки задіяні лише на допоміжних підземних роботах, які не потребують напруженої фізичної праці. Деякі працівниці кажуть, що планують залишитися на цій роботі й після війни.