Варто приготувати: 12 традиційних українських страв на Святий вечір

Варто приготувати: 12 традиційних українських страв на Святий вечір

За українською традицією під час вечері у Святвечір, напередодні Різдва, за одним столом збирається вся родина. Це символічне свято, коли українці готують 12 особливих святкових страв.

Слід зазначити, що Святвечір припадає на останній день Різдвяного посту, тому всі страви мають бути пісними. SVCC Banquet Hall пропонує згадати 12 традиційних українських страв на Святвечір, які ви можете приготувати цьогоріч. Це не обов’язковий перелік, завжди можна обрати страви на свій смак.

Кутя. Каша з немеленої пшениці, рису, ячменю чи вівса з додаванням солодких інгредієнтів, таких як мед, варення, сухофрукти тощо. Зерна символізують вічне життя, а солодкі добавки — райське блаженство.

Борщ. Ситний борщ часто готують з м’ясом, але є і пісні рецепти страви на Святвечір. До такого борщу можна додати, наприклад, сушені гриби або квасолю. А ще до пісного борщу іноді подають маленькі вареники (вушки). Вони готуються з пісного тіста і начинені грибами.

Грибна підлива. Такий легкий соус просто ідеальний для пісного столу. До складу входять сушені гриби, цибуля ріпчаста, борошно, олія, спеції. Соус повинен бути дуже густим, схожим на сучасні крем-супи.

Вареники. На Святвечір українці готують вареники, начинені капустою. Для їх приготування необхідно замісити просте тісто з води, борошна та дріжджів. Потім кожен вареник начинити сумішшю тушкованої капусти і цибулі.

Голубці. Традиційна страва, яка зазвичай готується з капустяного листя, рису та м’яса. Але оскільки на святковому різдвяному столі повинні бути пісні страви, замість м’яса використовують суміш із картоплі, грибів, цибулі та моркви. Листя капусти наповнюють овочевою начинкою, обсмажують на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії, а потім тушкують в томатній пасті.

Оселедець. Дуже проста, але смачна страва. Для маринування оселедця знадобиться розділена на порції риба, ріпчаста цибуля і маринад з води і спецій. Оселедець важливо підготувати заздалегідь, адже риба повинна промаринуватися не менше 24 годин.

Мариновані гриби. Гриби чудово використовувати як окрему страву. Процес маринування чимось схожий на той, який використовується для маринування оселедця: знадобляться гриби, маринад і час. Для приготування маринаду використовують воду, оцет і спеції.

Колач. Український різдвяний хліб або колач — трохи солодкуватий дріжджовий хліб, який заплітається у форму довгастої буханки або трьох круглих кісок, складених одна на одну. В останньому випадку свічка ставиться посередині і є невід’ємною частиною святвечірньої вечері.

Капуста тушкована. Це ще одне просте блюдо, яке має насичений і приємний смак. Вважається, що кожна ґаздиня готує тушковану капусту по-своєму, але загальні правила однакові: капусту необхідно нашаткувати, тушкувати на сковороді з рослинною олією і водою і додати додаткові інгредієнти на смак (наприклад, томатну пасту, ріпчасту цибулю, огірки) під час приготування.

Квасоля. З квасолі можна приготувати салат або рагу. Для приготування салату білу квасолю варто відварити, з’єднати з натертою цибулею, нарізаним болгарським перцем, томатною пастою і оцтом. Якщо ви хочете приготувати рагу, варіть квасолю разом з сушеними грибами, цибулею і часником.

Пампухи. Пампушки з часником — це бездоганна добавка до українського борщу. Але до різдвяного столу булочки з дріжджового тіста на основі пшеничного борошна готують по-особливому: додають солодку начинку, смажать доволі великі булочки на олії та посипають цукровою пудрою. Так виходять пишні пампухи.

Узвар. Легкий і корисний напій із сухофруктів. Ви можете вибрати фрукти на свій смак — сушені яблука, груші, чорнослив, родзинки або суміш різних інгредієнтів. Відваріть сухофрукти у воді, а потім додайте мед.

Вперше опубліковано на Ukrainian-Recipes.com.