Українці у Сакраменто та світі відсвяткували Різдво у грудні

Українці у Сакраменто та світі відсвяткували Різдво у грудні

Новий закон, підписаний президентом України, знаменує собою значний крок щодо дистанціювання від Російської православної церкви, коли вже другий святковий сезон в Україні вирує повномасштабна війна, зазначає CBS News.

Отець Мирослав Турчак проводить богослужіння в Українській православній церкві Святої Трійці в Сакраменто. Військовий капелан з Донеччини з нетерпінням чекає змін.

«Ми є частиною американського суспільства, і ми хотіли б святкувати Різдво разом з рештою християнських церков тут, у Сполучених Штатах», — сказав отець Турчак через перекладача.

Цього літа президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким переніс традиційне свято Різдва Христового з 7 січня на 25 грудня. Тепер українські церкви по всьому світу святкують Різдво у грудні.

Світлана Йотко з Фейр-Оукс підтримує цей крок.

«Зараз через вторгнення Росії в Україну люди не хочуть дотримуватися цієї радянської традиції і не будуть святкувати Різдво 7 січня», — сказала Йотко.

Вона з родиною покинула Україну перед початком великої війни.

Жінка вважає, що їй пощастило. У цей святковий сезон у неї на ялинці маленькі нагадування про поточну ситуацію на Батьківщині. Тим часом для українських біженців, які все ще прибувають до регіону Сакраменто, церкви стали другою домівкою.

«Кожна людина, яка приїжджає в нову країну, завжди намагається знайти щось знайоме, а найріднішою для нас є наша церква», — сказав отець Турчак.

Повномасштабній війні в Україні наприкінці зими виповниться два роки, тому у ці свята Різдва українці моляться про скорішу перемогу.