Україна знищила великий російський десантний корабель у Феодосії

Україна знищила великий російський десантний корабель у Феодосії

Україна завдала авіаудару по тимчасово окупованій Феодосії, що в Криму, в результаті якого було знищено танкодесантний корабель ВМС Росії, що стало третім випадком великих втрат російської військової техніки менш ніж за тиждень. Про це повідомляє CNN.

У дописі в Telegram Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук подякував особовому складу, який брав участь у «знищенні великого десантного корабля «Новочеркаськ», коли той перебував у порту Феодосії. Міністерство оборони Росії підтвердило, що «Новочеркаськ» був «пошкоджений» в результаті української атаки, в заяві, опублікованій державним інформаційним агентством ТАСС.

Президент України Володимир Зеленський подякував своїм військовим за завдання удару по російському військовому кораблю.

«Я вдячний нашим ВПС за ефектне поповнення російського Чорноморського підводного флоту ще одним судном. Спокійного місця для окупантів в Україні не буде», — заявив Зеленський.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу «доповів [президенту Володимиру Путіну] про атаку Збройних сил України на Феодосію та пошкодження великого десантного корабля «Новочеркаськ», йдеться у повідомленні Кремля у вівторок.

Згідно з військовою інформацією США про «Новочеркаськ» та інші судна класу «Ропуча», 112,5-метрове судно має водотоннажність близько 3450 тонн, а екіпаж «Новочеркаська» складається з близько 87 осіб і може розмістити 237 військовослужбовців. Невідомо, скільки особового складу могло бути на борту під час української атаки. Корабель призначений для посадки на берег, з носовими і кормовими дверима і можливістю розміщення на автомобільній палубі до 25 бронетранспортерів.

Олещук сказав, що на судні були ударні безпілотники Shahed іранського виробництва. Він сказав, що «услід за флагманом ЧФ РФ — крейсером „Москва“, прямує великий десантний корабель „Новочеркаськ“». Нагадаємо, що крейсер «Москва» затонув у квітні 2022 року після удару українських ракет.

За останній тиждень це вже третій випадок, коли російські військові під час бою зазнають втрат важливої техніки. Військово-повітряні сили України напередодні Різдва заявили, що знищили винищувач Су-24 на сході Донецької області та винищувач Су-30СМ над Чорним морем. А в п’ятницю Зеленський заявив, що війська країни збили три російські військові літаки Су-34.